Articol 9
Laura: Ai încercat să elaborezi vreun plan al diversificării activităților, prin care lumea să petreacă mai mult timp aici la tine la pensiune?
Carmen: Mereu am încercat să-mi selectez turiștii, pentru că, din păcate, în România turismul la munte se asociază cu grătarele și cu muzica la maxim
Laura: Am observat că fiecare colț din această grădină are o atmosferă proprie. Există banca aceea unde un grup poate să povestească și un alt loc în care se poate servi masa. Ce te-a inspirat? Acesta s-a transformat într-un loc extraordinar în care ai atât de multe spații de pace, liniște și creștere interioară. Mereu ne-am întrebat cum poate un loc să spună ce vrea?
Carmen: Mie îmi dă o stare foarte bună sunetul apei și foșnetul frunzelor. Locul asta l-am gândit prima dată să fie deasupra apei. Apoi, ca să satisfacem dorințele turiștilor, am făcut și o zonă de grătar. Pârăul este o binecuvântare pentru noi și pentru cei care apreciază liniștea. De multe ori susurul apei îți oferă o liniște pe care alții nu o înțeleg. Locul ăsta până după foișoare era plin de gunoaie. Vedeai râul pe partea din drum, dar pe partea aceasta nu-l vedeai, doar îl puteai auzi. Acest lucru m-a ambiționat și am început să caut o soluție pentru a putea vedea apa curgătoare.
Laura: Să stai lângă brazi și mesteceni este un lucru deosebit. Atunci când ai început să faci o promovare pensiunii tale, te-ai gândit ce fel de oaspeți vrei să primești? Spuneai mai devreme că nu vrei ca oricine să vină să perturbe acest miracol.
Carmen: Bineînțeles. Foarte greu îți dai seama de ce reprezintă turistul printr-o convorbire telefonică. Dacă pleci cu gândul că orice turist e ca și tine, atunci este binevenit oricine. Din păcate nu putem spune asta. Cei care și-au dorit să vină cu boxele gigantice și cu sacoșa de la Kaufland, au fost atenționați. Evident, nu le-a convenit și nu au revenit. Noi nu am făcut o promovare pompoasă, doar ne-am bazat pe transmiterea recenziilor bune din gură-n gură.
Laura: Astfel ați avut ocazia să întâlniți oameni cu aceleași gusturi ca și a dvs.
Carmen: Am apreciat că au venit oameni care aveau același plăceri și aceleași dorințe ca și la o vacanță pe munte.
Laura: Acesta reprezintă celebrul spațiu de extindere în perioada de COVID?
Carmen: Da. Aceasta este extinderea despre care vorbeam. La început a fost de fapt o terasă. Aceasta nu ne-a ajutat foarte mult, dar în pandemie am fost nevoiți să păstrăm distanța. Am luat decizia să închidem și să extindem spațiul acesta.
Laura: De unde v-a venit ideea de a decora fiecare colțișor cu copaci, cu trunchiuri, cu căsuțe etc. ?
Carmen: Probabil ați observat că eu am chestia asta cu inima?
Laura: Am analizat toate inimile de peste tot.
Carmen: Atunci erau deja două ferestre și mi-am zis că decât să le închid, mai bine las ferestrele ca și cum ar fi parte din ea. Aici fiind o terasă, am hotărât să lăsăm sentimentul că aceasta aparține căsuței.
Laura: Și acești minunați copaci au crescut în interior?
Carmen: Amuzantă este povestea. Atunci aveam nevoie de susținere la tavan și am hotărât că decât să pun un stâlp slab, mai bine găsesc o variantă care să-ți lase sentimentul că e un copac care a crescut aici. Tot ce a rămas de făcut a fost să-i aduc înăuntru.
Laura: Frumoasă istorioara. Este bine că ați reușit să găsiți o soluție. Acolo sunt un fel de recipiente de colectat laptele?
Carmen: Da. Acele recipiente nu mai erau bune de folosit și am zis că ar fi bine să le pictăm și să le păstrăm ca design.
Laura: Vad ca ați făcut și o căsuță pentru păsărele.
Carmen: Da.
Laura: Îmi plac inimile tale, se vede că ați depus suflet și sperăm ca prin poveștile noastre despre aceste locuri minunate, să putem trezi sufletul celor care ajung sau vor să ajungă pe aceste meleaguri.
Carmen: O parte din inimile astea pe care le vezi tu în casa sunt aduse chiar de către turistii care au revenit. Au văzut stâlpul cu inimi și când au revenit și-au pus inima în el.
Laura: Înseamnă că sunt datoare cu multe inimi, pentru că am revenit de atâtea ori și de fiecare dată nu am adus o inimioară.
Carmen: Da, dar eu cred că cel mai important este faptul că ți-am câștigat inima ta
Laura: Cu siguranță. Acest loc face parte din locațiile mele preferate. Mă reîntorc mereu cu drag.
Carmen: Mă bazez pe cei care încă nu au reușit să-și aducă inima, dar care totuși au rămas mulțumiți. Sunt sigură că le-am câștigat inima.
Laura: Aici e locul pentru luat masa, o hrană comestibilă, dar și o hrană sufletească. Multumim foarte mult Carmen că ne-ai găzduit aici.
Carmen: Si eu mulțumesc din suflet.
Laura: Speram ca cât mai multă lume bună să vă calce pragurile.
Carmen: Doamne ajută. Îmi doresc lume bună și când spun bună nu mă refer la statut. Lume bună la suflet, care prețuiesc și înțeleg munca și sufletul cuiva.
Laura: Da, un loc pentru prieteni. Este foarte fain când poți să ai o afacere, pe care să o dezvolți și care să-ți aducă multe satisfacții sufletești.
Carmen: Nu-i deloc ușor, dar e afacerea pe care o fac este din inimă și plăcere. E afacerea de la care nu am asteptări spectaculoase din punct de vedere financiar, dar care totuși reușește să-mi aducă tot confortul și liniștea de care am nevoie. Sunt mulțumită de ce mi s-a întâmplat. Dacă tot suntem în locul acesta, vreau să menționez că bârnele astea care nu susțin absolut nimic, sunt bârnele de la căsuța dărâmată.
Laura: Este minunat cum ați reușit să păstrați elemente din vechea locuință.
Carmen: Am păstrat doar bârnele ca amintire. Aici a fost căsuță care avea în mijloc o sobă, un pat și o masa. Nu aveam semnal, nu aveam televizor, nu aveam nimic. Prindeam doar Radio Iasi și făceam puzzle când veneam la munte, înainte să începem să facem lucruri frumoase.
Laura: Dacă ar fi sa dai timpul înapoi, atunci când ai luat hotărârea să creezi acest loc, există ceva pe care l-ai face diferit? Ai lua o altă decizie? Și daca da, care ar fi aceasta?
Carmen: Aș face clădirea un pic mai sus ca să poți avea o priveliște mult mai amplă și splendidă. Într-adevăr, poate fi departe de pârău, dar poți face oricând o plimbare la el. Aș face-o mai sus, nu mult, doar un pic, ca atunci când privești spre geam să poți vedea drumul. Când venisem pentru prima dată aici, abia vedeai o mașină în săptămână. Acum, din păcate nu trec foarte multe, dar ne mulțumim cu ce avem.