Comuna Bilbor este o localitate montana deosebit de pitoreasca, asezata la poalele muntilor Calimani, la izvoarele Bistricioarei. Astazi se cunoaste etimologia slavona a numelui localitatii provenind de la Bielbar (locul bradului alb).
Localiatea este inconjurata de munti acoperiti de intinse paduri de conifere. Aceasta depresiune intramontana se prezinta ca un platou inalt, brazdat de cateva cursuri de paraie, cel mai important fiind Bistricioara, afluent, mai demult, al Bistritei, dar care astazi isi varsa apele in lacul de acumulare de la Bicaz. Platoul este strajuit de masivele muntoase ale Calimanilor, Bistritei si Giurgeului, care il inconjoara ca niste ziduri ale unei cetati.
Bilborul este o asezare relativ noua, neputand depasi mai mult de 300 de ani. Cele mai vechi documente care se refera la ea sunt de dupa anul 1700. Prima atestare documentara este in 1776, BIELBOR, mentionata in documentele intocmite pe vremea imparatesei Maria Tereza (1740-1780), in care se arata existenta asezarilor razlete ale romanilor, aici la Bielbor. A doua atestare documentara a localitatii ca sistem comunitar organizat il reprezinta „Textul intelegerii din 25 mai 1778, prin care comunele Ditrau si Lazarea, din depresiunea Giurgeului isi imparteau teritoriul muntos al Bilborului”. Acest act s-a intocmit in casa satului Bilbor, adica – Primaria. Textul citat confirma intemeierea asezarii la o data mult mai indepartata, in jurul anului 1700, adica dupa Toplita Romana (1382) si Borsec (1594). In prezent Bilborul este o localitate rurala cu aproximativ 3000 de locuitori, fiind trecuta pe hartile turistice printre localitatile cu profil balnear. Acest lucru se datoreaza atat peisajului minunat, cat si numeroaselor izvoare de ape minerale.
Comuna BILBOR este amplasata in partea nordica a judetului Harghita si se afla pe Valea Bistricioarei la o altitudine de 900-1053 m, fiind compusa din:
localitatea centru de comuna BILBOR
localitatea componenta RACHITIS
Limita nordica a unitatii administrativ teritoriale de baza este formata de limita de judet inspre Suceava, cea vestica este formata de limita orasului Toplita, iar cea sudica fiind formata de limita statiunii Borsec si a comunei Corbu. Reteaua hidrografica apartine de bazinul hidrografic al Siretului incadrandu-se in regimul pluvial de tip carpatic, prezent prin paraul Bistricioara si afluentii sai. Apele subterane sunt reprezentate atat de izvoare de ape minerale cat si de izvoare de ape dulci. Clima este temperat-continental-depresionara si este caracterizata de o temperatura medie anuala de 7-8 grade C.
Accesibilitate:
Accesul in comuna Bilbor se face prin:
Drumul Judetean D.J.174A cu acces direct la D.N.15 (Toplita-Borsec-Capu Corbului-Tulghes-Piatra Neamt).
Drumul Judetean D.J.174B cu acces direct la D.N.15 (Toplita-Borsec-Capu Corbului-Tulghes-Piatra Neamt), in localitatea Capu Corbului.