Comuna Ciocăneşti
Ciocăneşti este o localitate în judeţul Suceava, Moldova, România. Comuna s-a despărţit de Iacobeni. Comuna Ciocanesti este situata in nordul Romaniei, in regiunea Bucovina, judetul Suceava, la altitudinea de 900 m.
“Acesta este un loc al apelor repezi de munte si al florilor rare si salbatice. Legende pline de mister se gasesc in abundenta in cea mai frumoasa comuna a Romaniei, unde regi au pasit in trecut si unde fortele naturii inca mai vindeca pe cei bolnavi. Acesta este un loc care te va face sa te simti bine. Este imposibil sa nu fii fermecat de aerul de munte si deliciile naturii.
Situat in regiunea Bucovina, pe valea Bistritei Aurii, Ciocanesti este o destinatie de vis, fara nimic artificial, fara surse de poluare, unde toata mancarea este proaspata si organica.
Acesta este un loc al artei populare si al festivalurilor de la munte. Fiecare casa este decorata cu un model unic din flori si figuri geometrice, inspirat din folclorul local, care se imbina perfect cu decorul natural al mediului inconjurator. Renumitul Festival National al Oualor Incondeiate precum si Festivalul National al Pastravului, unic in Europa, se desfasoara anual la Ciocanesti.
Veniti sa vedeti minunatiile naturale ale comunei Ciocanesti, cea mai frumoasa comuna a Romaniei!
Descoperiti natura fantastica, parca desprinsa din povesti, care inconjoara comuna si explorati-o fie ca pescar sau calaret, fotograf sau iubitor al muntelui, fie ca botanist sau alpinist sau nu fiti aventuros, doar stati si relaxati-va si admirati privelistea sunt foarte multe lucruri care incanta vazul si sufletul.
Bucurati-va de linistea si siguranta acestui loc si deveniti parte din satul global al celor care ne viziteaza deseori. Pentru un concediu magic in cea mai romantica si frumoasa comuna a Romaniei, va asteptam la Ciocanesti!”
Primar Gheorghe Tomoioaga
Situata pe frumoasa vale a Bistritei Aurii, una din vechile indeletniciri ale localnicilor a fost cernerea aurului din nisipurile aurifere ale apelor Bistritei, prin procedeele empirice ale vremii, folosind pielea de oaie. Prelucrarea acestei pretioase bogatii avea loc in satul Ciocanesti, unde erau asezate atat topitoria cat si atelierele.
Numele de Ciocanesti vine de la ciocanarii din vremea marilor voievozi – de la Bogdan I, 1359 (primul descalecat al Moldovei), Dragos Voda, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare – care faureau uneltele de lupta pentru apararea pamantului stramosesc.
O frumoasa podoaba a acestor tinuturi a fost si va ramane intotdeauna padurea de brad si molid bogata in fauna. Flora roditoare a muntilor si pasunilor dau o calitate cu totul deosebita produselor de lapte si carne ca produse cu adevarat biologice, nepoluate.
Comuna Ciocanesti a fost din totdeauna o oaza de frumusete si bogatie, nu numai materiala ci si sufleteasca. Ospitalitatea gospodarilor este recunoscuta, ea nepierzandu-si identitatea chiar si in vremurile care au trecut peste noi.
O sarbatoare a talentului si traditiei!
Ciocanesti este gazda Festivalului National al Oualor Incondeiate care se desfasoara anual si unde artisti de pe tot teritoriul Romaniei se aduna pentru a participa la concursul decorarii celui mai frumos ou din Romania.
O adevarata comoara a culturii populare Romanesti, mestesugul inchistrarii oualor este o arta traditionala precrestina. Este strans legata de arta broderiei si a decorurilor care se gasesc pe costumele nationale. Toate aceste arte transforma un lucru ordinar intr-un lucru deosebit de frumos. Meseria se invata in familie si se transmite din generatie in generatie. Pentru ochiul expert exista o abundenta de creativitate exprimata prin diverse tehnici de lucru si stiluri personale. Cei neinitiati vor descoperi o sarbatoare a culorilor, un adevarat test al rabdarii si o pasiune unica ce incanta vazul si sufletul. Cele mai importante aspecte ale inchistrarii oualor sunt tehnica folosita la decorare si calitatea liniilor trase.
Un artist poate decora intre cinci si douazeci de oua pe zi, aceasta depinzand de nivelul de experienta. Oul este golit cu o seringa si spalat inainte de a se incepe lucrul pe el. Se poate spune cu usurinta de unde provine fiecare ou decorat.