Dorna Candrenilor

Comuna Dorna Candrenilor – Judetul Suceava

Potrivit legendei, denumirea comunei vine de la numele primului ei locuitor, haiducul Candruţ, fugit din Transilvania şi stabilit aici cu multe sute de ani în urmă. În prezent un număr mare de familii din comună poartă numele de „Candrea”, motiv pentru care, pentru a se deosebi una de cealaltă, capului de familie i se adăuga întotdeauna prenumele tatălui sau chiar al bunicului. Primii locuitori ai comunei deţineau pământuri întinse. În anul 1772, când s-a procedat la împărţirea moşiei Candrea, adunându-se laolaltă toţi membrii acestei mari familii de ciobani, s-a constatat că pământul lor avea o întindere uriaşă, de la varful Măgura Calului (1.254 m), pâna dincolo de muntele Ousoru (1.639 m – M-ţii Suhard).

Date geografice

Dorna Candrenilor este o comună mare, din judetul Suceava, reprezentativă pentru Bucovina, deosebindu-se de alte aşezări prin arhitectura clădirilor social-culturale, cât şi a locuinţelor ţăranilor, într-un pitoresc stil local.

Comuna Dorna Candrenilor se invecinează:

la nord, cu hotarele comunei Cârlibaba;

la nord-est, cu hotarele comunei Iacobeni;

la est, cu oraşul Vatra Dornei;

la sud-est, cu hotarele comunei Şaru Dornei;

la sud, cu hotarele comunei Poiana Stampei;

la vest, cu judeţul Bistriţa Năsăud.

Iubitorii de drumeţii pot ajunge uşor în Parcul Naţional Călimani pentru a admira frumuseţea formaţiunilor stâncoase ale rezervaţiei geologice „12 Apostoli” înconjurate de minunatele peisaje din Munţii Călimani. Activitatea vulcanică şi ulterior a agenţilor externi a dus la creearea unor forme stâncoase deosebite care au inspirat atât folclorul local cât şi cultul religios ortodox. Numeroase din aceste minunăţii au denumiri atât folclorice cât şi religioase. În apropiere, la poalele Vf. Lucaciu (1770 m), este construită o mânăstire, la care se poate ajunge şi cu mijloace auto urmând un drum forestier din satul Poiana Negrii.

Din Dorna Candrenilor se poate urca până la Vf. Ouşoru – M-ţii Suhard (1639 m), de unde se poate admira toată Depresiunea Dornelor. Din înălţimea vârfului Ouşoru, întreaga depresiuna se prezintă sub forma unui relief vălurit, cu altitudini medii de 800 – 900 m, constituind o „oază” de relaxare benefică organismului uman.

Dealul Floreni, este sat component al comunei Dorna Candrenilor. Pe teritoriul localităţii se află mai multe societăţi comerciale importante printre care sunt de amintit, secţia de îmbuteliere a marcilor de ape minerale DORNA, IZVORUL ALB aparţinând S.C. COCA-COLA HBC ROMANIA S.R.L, Fabrica de brânzeturi şi lactate „La Dorna” etc.

Poiana Negrii, sat component al comunei Dorna Candrenilor, răsfirat in vatra depresiunii, reprezintă una din localităţile cele mai caracteristice pentru Ţara Dornelor.

Dorna Candrenilor este o localitate în judeţul Suceava, Bucovina, România reşedinţa comunei cu acelaşi nume
Localitatea se află situată la vest de oraşul Vatra Dornei (9 km), pe drumul E 576, la o altitudine de 830 m, Depresiunea Dornelor.

http://primaria-dornacandrenilor.ro/