Iacobeni

Comuna Iacobeni este asezata in partea de sud-vest a judetului, la o distanta de 96 km de municipiul Suceava in partea de nord a Carpatilor Orientali. Teritoriul comunei include portiuni din trei subunitati montane distincte: muntii Suhardului, Obcina Mestecanisului si muntii Giumalau cu inaltimi de 1.700-1.800 m. Comunitatea Iacobeni este binecuvantata cu resurse minerale ce reprezintă bogaţia cea mai mare a localităţii, fiind reprezentate de minereuri de mangan localizate în zona Arsita si Tolovanu. Localitatea Iacobeni a fost comuna in care localnicii, in special barbatii, lucrau in domeniul minier. In prezent din cauza disponibilizarilor mai exista doar o mica parte din aceasta activitate. Agricultura comunei este specifică zonei de munte. Pădurile şi vegetaţia forestieră se întind pe o suprafaţă de 3.924 ha, aproximativ 63% din teritoriul comunei Iacobeni şi constituie principala resursă naturală a comunei. Principala ocupaţie a locuitorilor o constituie creşterea animalelor. Agricultura se practică în regim de gospodărie individuală…

Numele comunei Iacobeni este un sinonim derivat de la numele unei persoane, ca rezultat al istoriei frământate a procesului complex de formare a poporului şi a limbii române. “Iacobenii” provine de la “cei din neamul lui Iacob”.
O veche legendă, consemnată în “Cronica şcolii Iacobenii”, spune că prima aşezare pe aceste meleaguri a fost a unui cioban cu numele de Iacob, care cobora de prin partea Maramureşului, izgonit de autorităţile ungureşti. Pe teritoriul comunei, terenul fiind propice creşterii vitelor, datorită întinselor fâneţe şi păşuni, acest cioban, împreună cu numeroşii săi fii şi rubedenii, a devenit un mare comerciant de vite.
Începând din anul 1774, ocupaţia austriacă, care a durat 144 de ani, a adus mari transformări economice, social-politice, etnice şi demografice în întreaga Bucovină. După alipirea Bucovinei la patria-mamă România, s-a înfiinţat judeţul Câmpulung, judeţ din care făcea parte şi comuna Iacobeni.

Va prezentam cateva fotografii incarcate de istorie,din perioada 1920 – 1965.Aceste imagini se vor un tur fotografic al comunei,legat de comunitatea germana,de portul popular,de traditii,peisaje,religie,industrie locala.

http://www.comunaiacobeni.ro/