Poiana Stampei

Situată într-o zonă plină de istorie şi legendă, la trecătoarea dintre Ardeal şi Bucovina, comuna Poiana Stampei reprezintă una dintre cele mai pitoreşti localităţi din ţară.

Atestată documentar încă din anul 1593, localitatea s-a dezvoltat de-a lungul secolelor, zestrea materială şi spirituală dobândită în timp fiind impresionantă.

Peste hotarul localităţii au trecut o mulţime de popoare migratoare, apoi turcii, austro-ungarii , nemţii , ruşii, fiecare dintre acestea contribuind la îmbogăţirea şi diversificarea culturii şi civilizaţiei.Cu toate acestea locuitorii acestor locuri şi-au păstrat cu sfinţenie „portul şi vorba” şi l-au etalat în cel mai natural mod la: biserică, nunţi, hore şi jocuri, iar, puţin mai târziu , în mod coregrafic, pe scenă.

La Poiana Stampei s-au purtat si se mai pastreaza printre cele mai frumoase costume populare din bucovina; traditiile si obiceiurile de iarna, de Paste sau alte sarbatori,ori cele care insotesc momente din viatza omului: nasterea,nunta,inmormantarea sunt deosebite si uitarea lor ar fi echivalenta cu pierderea unei comori.

fata cu floriVizitatorii sositi aici vor remarca desigur arhitectura specific bucovineană, cu case mari construite din lemn, multe dintre ele cu etaj, cu numeroase încăperi, cu frumoase decoraţii exterioare având motive florale sau geometrice, în general stilizate. Spre marginea aşezării casele sunt din ce în ce mai risipite, pierzându-se spre poalele munţilor, fapt care da o nota caracteristică peisajului in care se incadrează armonios.

De asemenea, călătorul ce poposeşte aici va admira, de bună seamă, frumosul port al localnicilor, dominat de culorile roşu şi albastru, sau al iei la care se disting verdele, albastrul, roşul şi movul.

În concluzie, nu ne rămane decât să vizităm aceste loc pitoresc din România.

http://www.poianastampei.ro/