În terioriul GAL Bazinul Dornelor sectorul non-agricol și cel turistic este slab dezvoltat. Pentru teritoriu este foarte importantă dezvoltarea, în special a sectorului de investiții dar și celui de servicii. De asemenea un potențial nevalorificat al teritoriului este reprezentat de meșteșugurile specifice, manufactura dar si destinațiile turistice. Implementarea acestei intervenții este necesară pentru stimularea mediului de afaceri din spaţiul rural prin susţinerea financiară a întreprinzătorilor care realizează activităţi neagricole sau cei care modernizează şi/sau dezvoltă întreprinderile existente, astfel realizandu-se o legatura puternica a intervenției cu tema unificatoare aleasă,“ Împreună pentru dezvoltarea socio - economică a muntelui Bazinului Dornelor”. Dezvoltarea teritoriului Bazinului Dornelor prin facilitarea diversificării economiei, înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei.
Tipul sprijinului: rambursarea costurilor eligibile efectiv suportate de către beneficiar
Rata sprijinului: Sprijin nerambursabil pe măsură din fonduri FEADR: 65%.
Alte informații relevante legate de acordarea sprijinului:
Pentru toate tipurile de proiecte (cu excepția start-up), beneficiarii pot solicita plata unui avans în conformitate cu prevederile naționale privind acordarea acestuia.
Valoarea sprijinului/ proiect (euro):
Sprijinul minim nerambursabil /proiect este de 5.000 euro.Valoarea maximă a sprijinului va fi adaptată la sumele ramase disponibile pe intervenţie
Intervenția face obiectul evaluării specifice a ajutorului de minimis.
Obiectivele proiectelor:
Valoarea adăugată LEADER:
Cea mai importanta contribuție a măsurii la dezvoltarea teritoriului este aceea că va pune în valoare potențialul zonei și resursele locale. Interventia vizează încurajarea şi susţinerea întreprinzătorilor din domeniul non-agricol pentru înfiinţarea şi/sau dezvoltarea activităţilor neagricole în comunele și cele doua orase din teritoriul GAL.
Teritoriul abundă în resurse lemnoase și în floră spontană, a căror valorificare ar contribui la creșterea afluenței teritoriului. Teritoriul abundă în resurse turistice, a căror valorificare ar impacta toate celelalte sectoare specifice teritoriului;
Interventia vizează încurajarea şi susţinerea turismului rural, în toate formele sale.
Interventia vizează: