Conform analizei SWOT, analizei nevoilor și Acordului de parteneriat, în cadrul acestei intervenții, se acordă sprijin financiar pentru a facilita cooperarea între actorii implicați în dezvoltarea rurală, pentru a-i ajuta să depășească și să aplaneze problemele tipice de natura socio-economică legate de dezvoltarea afacerilor și de asigurarea de servicii în zonele rurale sau provocările legate de mediu. Cooperarea va ajuta la abordarea dezavantajelor legate de nivelul foarte mare de fragmentare din sectorul agricol, cu o pondere mare a fermelor mici, și va promova entităţile care colaborează pentru identificarea unor soluţii noi și economii de scară.
Prin această intervenție se dorește dezvoltarea zonelor partenere pe mai multe paliere sinergice. Schimburi de experiență și bune practici privind turismul în toate formele sale, produsele locale/specifice teritoriilor dar și organizarea unor târguri sau evenimente cultural-artistice. De asemeni este necesar consolidarea unei economii durabile, prin schimburi de bune practici, acces la inovare și tehnologie prin activități SMART, cu accent pe creșterea calității vieții, inclusiv pentru generațiile viitoare.
Prin cooperare, micii producători pot identifica noi modalităţi de comercializare a unui volum mai mare de produse proprii şi de atragere a unor noi categorii de consumatori.
De asemenea, pot fi dezvoltate legăturile dintre sectorul agro-alimentar și turistic, prin aprovizionarea cu produse alimentare locale.
Cooperarea interteritorială și transnațională este un mod de a îmbunătăți perspectivele și strategiile locale, de a obține acces la informații și idei noi, de a învăța din experiența altor regiuni sau țări, de a stimula și sprijini inovarea, de a dobândi aptitudini și a obține mijloace pentru îmbunătățirea calității serviciilor furnizate, ridicând astfel calitatea vieții în mediul rural și a da plus valoare implementării strategiilor de dezvoltare locală.
Tipul sprijinului: rambursarea costurilor eligibile efectiv suportate de către beneficiar
Rata sprijinului: Intensitatea sprijinului pentru proiectele de cooperare este de până la 100%, iar in cazul in care proiectul presupune finantarea unor investitii , intensitatea va fi de 65%.
Alte informații relevante legate de acordarea sprijinului:
Valoarea sprijinului/ proiect (euro):
Intervenția NU face obiectul evaluării specifice a ajutorului de minimis.
Experiența cooperarii va fi valorificată prin schimbul de idei și de bune practici la nivelul fiecărui partener. Activitățile proiectelor vor duce la noi modele de implicare a membrilor comunităților locale .
Valoarea cooperarii va însemna pentru fiecare partener cunoștințe practice și teoretice dobândite, metode de punere în valoare a potențialului tradițional-cultural existent propriu și neexploatat și nu numai.