LEADER
2023-2027

LEADER
2014-2020

MENIU

I3 - Cooperare inter-teritoriala și/sau transnațională

Fișa intervenției

Codificarea intervenției
L708 - coperare inter-teritorială L709 - cooperare transnațională
Tipul de intervenție
Investiții și servicii: de tip social / în interesul comunităţii / neproductive
Obiectiv specific
h. promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a egalității de gen, inclusiv a participării femeilor la agricultură, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei circulare și a silviculturii durabile;

Nevoile la care răspunde intervenția:

N5 - nevoia 5

Cooperarea (interteritorială sau transnațională) este modul prin care intenţionăm să obținem acces la perspective noi, să învățam din experiența altor regiuni sau țări, să stimulăm inovarea, să dobândim aptitudini și să obținem mijloace pentru îmbunătățirea calității serviciilor furnizate.

Descrierea intervenției

Conform analizei SWOT, analizei nevoilor și Acordului de parteneriat, în cadrul acestei intervenții, se acordă sprijin financiar pentru a facilita cooperarea între actorii implicați în dezvoltarea rurală, pentru a-i ajuta să depășească și să aplaneze problemele tipice de natura socio-economică legate de dezvoltarea afacerilor și de asigurarea de servicii în zonele rurale sau provocările legate de mediu. Cooperarea va ajuta la abordarea dezavantajelor legate de nivelul foarte mare de fragmentare din sectorul agricol, cu o pondere  mare  a  fermelor mici, și va promova entităţile care  colaborează  pentru identificarea unor soluţii noi și economii de scară.

Prin această intervenție se dorește dezvoltarea zonelor partenere pe mai multe paliere sinergice. Schimburi de experiență și bune practici privind turismul în toate formele sale, produsele locale/specifice teritoriilor dar și organizarea unor târguri sau evenimente cultural-artistice. De asemeni este necesar consolidarea unei economii durabile, prin schimburi de bune practici, acces la inovare și tehnologie prin activități SMART, cu accent pe creșterea calității vieții, inclusiv pentru generațiile viitoare.

Prin cooperare, micii producători pot identifica noi modalităţi de comercializare a unui volum mai mare de produse proprii şi de atragere a unor noi categorii de consumatori.

De asemenea, pot fi dezvoltate legăturile dintre sectorul agro-alimentar și turistic, prin aprovizionarea cu produse alimentare locale.

Cooperarea interteritorială și transnațională este un mod de a îmbunătăți perspectivele și strategiile locale, de a obține acces la informații și idei noi, de a învăța din experiența altor regiuni sau țări, de a stimula și sprijini inovarea, de a dobândi aptitudini și a obține mijloace pentru îmbunătățirea calității serviciilor furnizate, ridicând astfel calitatea vieții în mediul rural și a da plus valoare implementării strategiilor de dezvoltare locală.

Beneficiari eligibili

  • Grup de Acțiune Locală

Acțiuni & Cheltuieli eligibile

Acțiuni eligibile
  • Actiuni de deplasare in teritoriul transnational si national
  • Vizite de lucru, schimburi de experienta
  • Transfer de cunostinte/ informatii, dezvoltarea resurselor umane din comunitati, sprijinirea initiativelor locale
  • Investitii necesare realizarii obiectivelor proiectului
  • Actiuni de promovare și animarea teritoriului în vederea promovării și/sau conștientizării proiectului de cooperare si a identitatii locale;
  • Actiuni de elaborarea studiilor și planurilor de marketing asociate proiectului, inclusiv analize de piață, conceptul de marketing;
  • Activitati de promovare inclusiv pagina web, broșuri, pliante, bannere, promovare plătită prin social media și alte rețele de promovare
  • Dezvoltarea si implementarea proiectelor comune cu impact pe mai multe teritorii, etc
  • Promovarea inovatiei si tehnologiei in diverse sectoare
  • Actiuni de protectie a mediului si conservare a biodiversitatii
Cheltuieli neeligibile
  • cheltuieli aferente simplului schimb de experiență neconcretizat într-o acțiune comună. De asemenea, nu sunt eligibile cheltuielile legate de teritoriile din afara Europei sau din afara teritoriului partenerilor implicați în proiectul de cooperare, cu excepția participării la un singur eveniment internațional (dacă este cazul) și/sau participarea la un eveniment național în domeniul dezvoltării rurale (dacă este cazul);
  • cheltuieli cu achiziţionarea de bunuri și echipamente „second hand”;
  • cheltuieli cu achiziția mijloacelor de transport pentru uz personal și pentru transport persoane;
  • cheltuieli cu investiții care necesită construcții/montaj, modernizări, extindere,reabilitări clădiri;
  • cheltuieli cu investițiile ce fac obiectul dublei finanțări care vizează aceleași costuri eligibile;
  • cheltuieli cu dobânzi debitoare, cu excepţia celor referitoare la granturi acordate sub forma unei subvenţii pentru dobândă sau a unei subvenţii pentru comisioanele de garantare;
  • cheltuieli cu achiziţionarea de terenuri construite și neconstruite;
  • cheltuieli cu închirierea unui spațiu pentru desfășurarea managementului proiectului;

Criterii de eligibilitate și principii de selecție

Criterii de eligibilitate
  • Partenerii din cadrul proiectului de cooperare sunt Grupuri de Acțiune Locală sau alte structuri similare cu acestea, care implementează o Strategie de Dezvoltare Locală, din România sau din Europa.
  • Proiectul de cooperare este elaborat în comun, vizează activități concrete comune
  • Prezentarea unui Plan financiar care să includă contribuțiile tuturor partenerilor
  • Demonstrarea necesității și oportunității proiectului, printr-o descriere concretă care să conțină inclusiv intervalul de timp stabilit pentru derularea proiectului de cooperare
Principii de selecție
  • Principiul prioritizării proiectelor în care coordonatorul proiectului va fi un GAL recunoscut la nivel național
  • Principiul selecției proiectelor care promovează transfer de noi tehnologii sau inovare
  • Principiul selecției proiectelor care promovează valorificarea potențialului turistic / ecoturistic local
  • Principiul selecției proiectelor care se încadrează în teritoriul zona montană

Tipul și intensitatea sprijinului

Tipul sprijinului: rambursarea costurilor eligibile efectiv suportate de către beneficiar

Rata sprijinului: Intensitatea sprijinului pentru proiectele de cooperare este de până la 100%, iar in cazul in care proiectul presupune finantarea unor investitii , intensitatea va fi de 65%.

Alte informații relevante legate de acordarea sprijinului:

  • Pentru toate tipurile de proiecte (cu excepția start-up),beneficiarii pot solicita plata unui avans în conformitate cu prevederile naționale privind acordarea acestuia.

Valoarea sprijinului/ proiect (euro):

  • Sprijinul minim nerambursabil /proiect este de 5.000 euro.
  • Valoarea maximă a sprijinului va fi adaptată la sumele ramase disponibile pe intervenţie

Intervenția NU face obiectul evaluării specifice a ajutorului de minimis.

Informații suplimentare specifice tipului de intervenție

Demarcarea cu alte programe/alte tipuri de intervenții din PNS
  • valoarea adăugată LEADER: LEADER vine în completarea unor programe europene sau naţionale, abordarea sa urmărind să ofere comunităţilor rurale o metodă prin care actorii locali pot participa în mod direct la dezvoltarea teritoriilor din care fac parte.
Valoarea adăugată a intervenției adusă în teritoriul GAL

Experiența cooperarii va fi valorificată prin schimbul de idei și de bune practici la nivelul fiecărui partener. Activitățile  proiectelor vor duce la noi modele de implicare a membrilor comunităților locale .

Valoarea cooperarii va însemna pentru fiecare partener cunoștințe practice și teoretice dobândite, metode de punere în valoare a potențialului tradițional-cultural existent propriu și neexploatat și nu numai.

Intervenția NU vizează operațiuni inovative în context local (L710)

Ghidul Intervenției și Anexe

Nu există informații pentru această secțiune. Vă invităm să vizitați restul conținutului disponibil.

Arhivă documente

Nu există informații pentru această secțiune. Vă invităm să vizitați restul conținutului disponibil.
Copyright © 2025 GAL Bazinul Dornelor - Toate drepturile rezervate. Informațiile și documentele furnizate în acest portal web sunt distribuite GRATUIT și nu sunt destinate comercializării. 
Acest portal web nu reprezintă poziția oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea și coerența acestor informații aparține celor care administrează website-ul.
webdesign & hosting by