Din analiza realizată în teritoriu s-a identificat o lipsă a unităților de procesare a laptelui, a cărnii (cele existente până acum câțiva ani și-au încetat activitatea pentru că nu au mai avut resurse materiale și financiare, iar altele au fost afectate de forță majoră), a unităților de procesare a fructelor de pădure, a plantelor medicinale, a ciupercilor lipsesc în totalitate, deși teritoriul este înzestrat cu resurse naturale care pot fi procesate și valorificate.
Sectorul societate civilă este interesat pentru găsirea de soluții în vederea dezvoltării sectorului productiv la nivel de teritoriu: orientarea către tehnologiile avansate care permit procesarea materiei prime în condiții de calitate și într-un timp relativ scurt,ținând cont de nevoile și cerințele pieței.
Toate aceste aspecte prezentate nu fac decât să dea un plus de valoare zonei LEADER Bazinul Dornelor, prezentând și soluții inovative pentru zona montană pe care o reprezentăm. Printre beneficiile posibile în urma aplicării acestei intervenții, putem vorbi de dezvoltare economică la nivel de teritoriu, creșterea numărului locurilor de muncă, creșterea nivelului de viață al locuitorilor etc.
In ultimul timp, actiunile necontrolate si tot mai dese ale oamenilor au dus atat la schimbari climatice semnificative cat si la degradarea mediului (depozitarea necontrolata si in cantitati mari a deseurilor in locuri neautorizate, taieri masive de material lemnos, arderea resturilor din gospodării, agricultura).
Tipul sprijinului: rambursarea costurilor eligibile efectiv suportate de către beneficiar;
Rata sprijinului:
Sprijin nerambursabil pe măsură din fonduri FEADR: 65%.
Prin intermediul unui proiect care sprijină o formă asociativă constituită juridic, costurile cooperării pot fi sprijinite cu o intensitate a sprijinului de până la 100%, respectiv componenta de investiții va avea o intensitate de 65%, iar costurile care sprijină cooperarea vor avea intensitatea maximă de 100% (ex.: elaborarea de strategii de promovare).
Alte informații relevante legate de acordarea sprijinului:
Pentru toate tipurile de proiecte (cu excepția start-up), beneficiarii pot solicita plata unui avans în conformitate cu prevederile naționale privind acordarea acestuia.
Valoarea sprijinului/ proiect (euro):
Intervenția NU face obiectul evaluării specifice a ajutorului de minimis.
Intervenția propune soluții inovative pentru mediul rural, cu tehnologii avansate de obținere și prelucrare a materiei prime, cu efect de "boom" asupra economiei și agriculturii locale. Până în prezent, localnicii au fost sceptici la ideea de asociație / cooperație, dar pentru viitor acest concept reprezintă cheia reușitei comparativ cu conceptul de a acționa individual, cu șanse minime de progres. La nivel local, GAL-ul este un motor de dezvoltare, în care localnicii investesc încredere, speranță și siguranță în realizarea nevoilor identificate în zona montană. Intervenția aduce un plus de valoare teritoriului prin acțiuni care pun accent pe conștientizarea problemelor legate de mediu, pe protecția și îmbunătățirea mediului prin valorificarea potențialului surselor de energie, pe sporirea competitivității, pe utilizarea eficientă a resurselor, pe îmbunătățirea performanțelor de mediu și durabilitatea economiei rurale.