În noua perioadă de programare se urmărește acoperirea întregului teritoriu eligibil LEADER, pentru o dezvoltare echilibrată teritorială, care să asigure masa critică pentru implementarea corectă și eficientă a strategiei și eficientizarea costurilor de funcționare. Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității (DLRC) reprezintă o modalitate de implementare ce permite partenerilor locali să elaboreze strategia de dezvoltare rurală, în baza analizei nevoilor și priorităților specifice teritoriului. Obiectivele previzionate a fi atinse ca urmare a implementării LEADER în următoarea perioada sunt:
Denumirea temei unificatoare “Împreună pentru dezvoltarea socio- economică a muntelui Bazinului Dornelor” a fost aleasă cu intenția de a menține și a continua dezvoltarea teritoriului aferent GAL Bazinul Dornelor. Se va dezvolta economia relativă pe care o deține, prin valorificarea eficientă a resurselor locale care să permită în același timp menținerea calității acestora pe termen lung (ex. activități în domeniul neagricol , inclusive în domeniul turistic), consolidarea identității locale (prin menținerea valorilor naturale, sociale, culturale locale, dezvoltarea produselor și mărcilor locale prin care zona să fie reprezentată pe piață, redescoperirea și dezvoltarea elementelor de autenticitate) și competitivitatea economică la nivel teritorial.
R.37 - Noi locuri de muncă sprijinite în cadrul proiectelor PAC
h. promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a egalității de gen, inclusiv a participării femeilor la agricultură, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei circulare și a silviculturii durabile;
(codificarea şi denumirea acestora)
I1. Investiții și servicii în domeniul neagricol, inclusiv în domeniul turistic.
L805 operațiuni care crează locuri de muncă.
I2. Activități ale strat-up-urilor neagricole, în baza unui plan de afaceri:
L805 operațiuni care crează locuri de muncă
COD SUBSIDIAR - L815 operațiuni cu scop economic ale căror beneficiari direcți sunt femei și/sau tineri (între 18 și 30 de ani)
R.41PR - Ponderea populației rurale care beneficiază de un acces îmbunătățit la servicii și infrastructură prin intermediul sprijinului PAC
h. promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a egalității de gen, inclusiv a participării femeilor la agricultură, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei circulare și a silviculturii durabile;
(codificarea şi denumirea acestora)
I4.Investiții și servicii în infrastructura locală și servicii destinate comunității.
L808 operațiuni care îmbunătățesc accesul la servicii și infrastructură, inclusiv la bandă largă;
I5. Activități de susținere a patrimoniului local material și imaterial, clasificat și neclasificat:
L810 alte operațiuni
L818 operațiuni legate de promovarea și conservarea patrimoniului local material și imaterial.
I3. Cooperare inter-teritoriala și/sau transnațională
L708 cooperare inter-teritorială
L709 cooperare
R.10PR - Ponderea exploatațiilor agricole care participă la grupuri de producători, organizații de producători, piețe locale, circuite scurte ale lanțului de aprovizionare și sisteme de calitate sprijinite de PAC
c. îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric;
(codificarea şi denumirea acestora)
I6. Investiții colective în domeniul agricol și agro -alimentar
L 802 operațiuni legate de organizațiile de producători, piețele locale, lanțurile scurte de aprovizionare și sistemele de calitate, inclusiv de sprijinul de investiții, de activitățile de comercializare, etc.
Promovarea integrării sociale a persoanelor expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, inclusiv a celor mai defavorizate persoane și a copiilor
FSE 1 Activități de susținere în domeniul social
Interventiile propuse în strategie sunt complementare cu Strategia de dezvoltare a județului Suceava pentru perioada 2021 – 2027, unde sunt analizate punctele cheie ale teritoriului Bazinul Dornelor.
SDL Bazinul Dornelor este complementară cu STRATEGIA DE DEZVOLTARE TERITORIALĂ A ROMÂNIEI România policentrică 2035 Coeziune şi competitivitate teritorială, dezvoltare şi şanse egale pentru oameni.
Intervențiile propuse în cadrul SDL GAL Bazinul Dornelor sunt complementare cu Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 și cu Planul de dezvoltare regională Nord -Est 2021 - 2027, ambele strategii având ca obiective dezvoltarea fiecărei regiuni din cele 8 ale României, cu particularități specifice, GAL Bazinul Dornelor făcând parte din regiunea N-E.
Strategia de Dezvoltare Locala Bazinul Dornelor este complementară cu Strategia de dezvoltare şi promovare a turismului în judeţul Suceava și cu cu Strategia Sectorială în Domeniul Culturii și Patrimoniului Național.